EPCI van risers, productie- & service-flowlines.

BP had de intentie om een aantal velden voor de kust van Angola tot ontwikkeling te brengen. Het programma richt zich op twee geografische gebieden: Angola Block 31 (Noordoost) en Block 31 (Zuidoost). BP werkt onder een Production Sharing Agreement (PSA) met Sonangol op Angola Block 31.  De PSA Group op Block 31 bestaat uit BP, ExxonMobil, Sonangol, Statoil, Marathon en Total.

Het eerste project is Block 31 NE - PSVM (Plutao, Saturno, Venus en Marte). Het tweede, derde en vierde project is ten behoeve van reserves ten zuidoosten van Block 31.

PSVM bestaat uit vier olievelden: Plutao, Saturno, Venus en Marte. Deze velden zijn geografisch verspreid in de noordoostelijke hoek van het block en bevinden zich in een waterdiepte tussen 1.800 en 2.100 m.

Alle vier de velden zijn ontworpen op basis van onderzeese subsea wells voor productie, waarbij de olie vanuit de wells naar de FPSO wordt aangevoerd via pijp-in-pijp productie-flowlines met een niet-geïsoleerde serviceleiding met dezelfde ID voor circulatie.

Alle risers zijn een Single Leg Hybrid Riser (SLHR) configuratie en bestaan uit doorlopende enkele pijpsecties, die aan de bovenzijde door een buoyancy tank worden gedragen.  De risers zijn met de FPSO verbonden door middel van een dynamic flexible riser jumper.  Een speciale gas lift riser en subsea gas lift distribution manifold aan de basis van de productie-risers voorzien het gas van opwaartse druk.  Om te voldoen aan de ontwerpeisen is isolatiemateriaal aangebracht. De SLHR is verankerd op de zeebodem door een geheide funderingspaal. 

Belangrijkste kenmerken

Mijlpalen
Offshore startdatum: 2010 - KW2
Offshore einddatum: 2011 - KW1

Verdeling
Schip: DCV Balder
Transportschip: Union Manta
Hamer: MHU-500T

Belangrijkste technische gegevens
Productie-flowlines: 87 km - 40 km x 12-16" (PiP) - 10 km x 10-14" (PiP)
Service flowlines: 31 km x 12" (CS) - 9 km x 10" (CS)
Productie-risers: 31 km x 12" (CS) - 9 km x 10" (CS)
Service-risers: 31 km x 12" (CS) - 9 km x 6" (CS)
Gas lift risers: 1 x 6" nat geïsoleerd (CS)
Water injection risers: 2 x 12" - HDPE lines, Clad CS verbindingen
Gas Injection Risers: 1 x 8" (CS)