Heerema Marine Contractors Nederland BV (HMC) werd door ConocoPhillips Skandinavia A/S gecontracteerd voor het ontmantelen, verwijderen en afvoeren van 9 platforms binnen het Greater Ekofisk gebied. Het werk werd van 2008 tot 2014 uitgevoerd en betrof de volgende platforms in het EKOFISK veld: EKOP, EKOR, ALBA, ALBF, EDDA, COD, EKOD, EKOW, EKOQ topsides, EKOT crane en South Leg. Ook zijn de twee Norpipe Booster platforms, 37/4A en 36/22A in het Britse deel volgens opdracht verwijderd.

Alle verwijderingswerkzaamheden die onder het contract werden uitgevoerd, werden verricht door de SSCV Hermod, SSCV Thialf en DCV Balder.

Het project is in principe opgedeeld in 4 fasen:

  • Fase 1 is het onderzoeken van de platforms met helikopter
  • Fase 2 is het veilig maken van de platforms (+hook down voorbereidingen)
  • Fase 3 is het verwijderen en afvoeren van de topsides
  • Fase 4 is het verwijderen en afvoeren van het jacket

In fase 3 werden de topsides verwijderd en vonden inspecties en voorbereidingen plaats voor het verwijderen van het jacket in fase 4.

De waterdieptes op de locatie liggen tussen de 70 en 90 m, het gewicht van de jackets loopt uiteen van 3.000 tot 9.000 mT en deze werden verwijderd volgens de Single Piece Jacket-verwijderingsmethode.

Alle platforms hebben meerdere topsides, variërend van 6 tot 16 per platform. De gewichten van de topsides lopen uiteen van 100 tot 2.000 mT en alle topsides zijn verwijderd volgens de omgekeerde montage-techniek [reversed installation].

Alle werkzaamheden zijn volgens de hoogste Noorse vereisten uitgevoerd, in grote mate gericht op de veiligheid en het milieu, waardoor uitstekende veiligheid was gegarandeerd.

Belangrijkste kenmerken

Mijlpalen
Offshore startdatum: 2008 - KW3
Offshore einddatum: 2014 - KW4

Verdeling
Schepen: Thialf, Balder, Hermod

Belangrijkste technische gegevens
Totaalgewicht: 10.261 mT
Topside modules: 21x 8-potig jacket
Totaal verwijderingsgewicht: 120.000 ton